Na internetu poznamo kar nekaj programov za »neprofesionalni izris tlorisa«. To pomeni, da se ga lahko hitro nauči prav vsak, brez predhodnih znanj o profesionalnih programih, potrebujete samo nekaj volje in časa. Tokrat smo se odločili predstaviti Autodesk Homestyler, ker je po našem mnenju zares preprosto, učinkovito in uporabno orodje za vse tiste, ki si želite prenoviti dom, vizualizirati svojo idejo, pa ne veste kje in kako začeti.

Autodesk Homestyler je brezplačna spletna programska oprema za načrtovanje doma, kjer si lahko ustvarite in delite svoje sanjske modele bivalnih prostorov v 2D in 3D izvedbi. Namenjen je predvsem tistim, ki si želijo svoje ideje hitro in učinkovito vizualizirati. Spletno orodje vam omogoča, da bodisi naložite obstoječi tloris ali ustvarite novega s preprostim »povleci in spusti« sistemom iz kataloga. Lahko si izrišete samo eno sobo, lahko pa jih dodajate in si ustvarite celotni tloris stanovanja. Dodajate lahko vrata in okna različnih dimenzij, predelne stene, polovične stene, določite material in barvo tal, sten, možnosti je zares veliko. Je čudovit pripomoček za izris tlorisa kopalnice ali kuhinje. Lahko se igrate s postavitvijo sten in pohištva, ter ugotovite, kaj vam najbolje ustreza. Gre predvsem zato, da si z uporabo programa olajšate delo, dobite dobro predstavo o prostoru in vam ustrezni postavitvi.

Program vam omogoča 2D izris tlorisa, ki ga lahko izvozite tudi kot DVG datoteko, to pomeni, da lahko svoj predlog tlorisa pošljete npr. arhitektu, ki bo datoteko lahko uporabil tudi v svojih programih. Svoje zasnove si lahko ogledate še v 3D načinu, kar pomeni, da si svoj projekt ogledate iz več kotov (iz »ptičje perspektive« ali 360° panorame znotraj sob). Kar je najlepše, vse to dobite brezplačno. Ker do programa dostopate na internetu, za uporabo ni potrebna nobena instalacija na vašem računalniku. Preprosto se prijavite z fb računom in pričnete ustvarjati.

Priporočamo vam, da si sprva ogledate navodila za uporabo (tutorial video) in se lotite vašega novega projekta. Spodaj vam predstavljamo nekaj skic, ki smo jih ustvarili s pomočjo programa Autodesk Homestyler.

Se vam zdi zakomplicirano? Presenečeni boste, kako zelo enostavna je uporaba tega orodja!

Zdaj pa le pogumno in veselo na delo!

Slika 1: prikaz prve strani Autodesk Homestyler, kjer si ustvariš račun ali pa dostopaš kar z FB računom

Slika 2: tukaj dostopaš do video vsebin in navodil

Slika 3: 2D izris kuhinje

Slika 4: 3D pogled kuhinje

Slika 5: 2D  izris stanovanja

Slika 6: 3D pogled stanovanja (ptičja perspektiva)