Otroški svet je poln barv, domišlijskih motivov in raznoraznih oblik, zato mora biti otroška soba temu primerno opremljena.
Vendar lahko izbira pohištva in barv za otroško sobico predvsem zaradi pomanjkanja časa staršem predstavlja problem, čeprav je želja po temu ponavadi zelo velika. Ponavadi se starši odločijo za običajno izbiro: modra za fantke in roza za punčke. Vendar je lahko zanimivih rešitev veliko več in sobica je lahko ob ustvarjalnejih rešitvah veliko prijetnejša za bivanje, če le upoštevamo pravilno izbiro barvnih kombinaci, pohištva in dekorja (stenske nalepke, fototapete, luči, police, tepihi,..).

Pri izbiri barv v otroški sobi je smiselno upoštevati izgled in velikost prostora, pri tem pa ne smemo zanemariti tudi obstoječega pohištva, na podlagi katerega lahko določimo barve, ki seveda pašejo zraven, da ne naredimo prostora preveč kaotičnega. Upoštevati morate tudi starost otroka in dejstvo, da otroške soba z otrokom raste, zato jo boste primorani večkrat preurediti, saj so sobe za dojenčke precej drugače zasnovane od sobic za predšolske otroke in mladostnike.

Če se vam zdi navadna bela barva v otroški sobi preveč dolgočasna in nestimulativna, še posebej če sobico “krasi” starejše pohištvo, ki ga zaradi omejenih finančnih zmožnosti ne moremo zamenjati, so dobra in elegantna rešitev pobarvane stene, ki jih seveda prilagodimo starosti otroka. Pri tem pa je potrebno upoštevati nekaj dejstev, in sicer:
1. kljub temu, da dojenčki že zelo zgodaj zaznavajo močnejše odtenke barv (rdeča, modra, rumena) priporočamo previdnost pri uporabi le-teh. Barve na dojenčke zelo globoko učinkujejo, zato je veliko bolj primerno otroško sobo opremiti v svetlejših, zemeljskih, pastelno bledih barvah, ki prijajo občutljivi otroški koži in spominjajo na barvo mamine polti.
2. ker so malčki že zelo dojemljivi za okolje in svet zaznavajo z vsemi čutili hkrati, je dobro da jih obdajajo mehke, pastelne barve, ki pomirjajo in sproščajo in prežemajo z občutkom ljubezni in opore.
Zelo primerni odtenki so rožnata in breskova barva, topli zemeljski toni, svetlo modra in zelena, ki pomirjata.
3. V puberteti otroke v velikem procentu privlačijo učinki modre ali vijolične oz. si že nagonsko in individualno izbirajo barve, ki jim pristajajo, se v njih dobro počutijo in z njimi poudarijo svoje vrline in prepričanja.
4. pomembno je , da sobica dojenčka in predšolskega otroka ni kaotična, torej pobarvana v zelo močnih barvah, še posebej če je tudi pohištvo in predmeti v sobi močnejših barv. Vedno je priporočena zmernost pri izbiri barv, ker otrok poleg igre v sobi tudi spi .
5. strop naj bo v vsakem primeru bel, ali zelo svetel, ker s tem optično povečamo prostor, še posebej ker otroške sobice ponavasi niso prav velike in lahko z nanosom barve ustvarimo občutek tesnobe in utesnjenosti.
6. izogibajmo se temnih odtenkov, še posebej sive in črne, ker utesnjujejo, zamorijo, zapirajo in zadušijo prostor.
7. lahko se odločite za kašen stenski motiv, ki je otroku blizu, ali pa se odločite za nevtralno ozadje, recimo izsek iz narave, kar se je že večkrat izkazalo za uspešno rešitev. Na tako ozadje lahko aplicirate še razne stenske nalepke, ki ne puščajo sledi in jih lahko hitro zamenjate, ko se jih otrok naveliča.
8. pri izbiri stenskih motivov se izogibajte ostrih robov, naj bodo linije mehko zaobljene, obrazi živali ali domišljijskih junakov pa naj bodo širokih nasmehov in velikih prijaznih oči.

Če pa ste ljubitelj belih sten, si seveda dajte duška z raznobarvnim pohištvom in barvitimi dodatki, kot so luči, stenske nalepke ali fototapete, pri tem pa pazite, da bo vse barvno usklajeno, najbolje v pastelnih, torej ne premočnih barvah, ki v osnovi pomirjajo in sproščajo.